Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Poklonička putovanja / Sveta Gora Mojsinjska (Sv.Roman i Đunis)Legenda kaže da su se duž Južne Morave, od Đunisa do Stalaća, nekada čula samo kaluđerska pojanja i crkvena zvona. Materijalnu potvrdu priča o Svetoj gori Mojsinjskoj pružaju ostaci velikog broja crkava i crkvišta. Začetak Mojsinjske Svete gore i svega što je vezano za nju potiče upravo od manastira Svetome Romanu, kada su ovde došli Sveti Roman i Nestor sa prostora Ohrida i Ohridskog jezera.

Prema predanju, na Mojsinjskoj gori se nekada nalazilo 77 crkava i manastira, a sada ih je ostalo 28, od kojih su pet zaštićeni kao kulturno- istorijski spomenici. Postojanje velikog broja sakralnih objekata na tako malom prostoru vezuje se za dolazak grupe monaha sa Sinajske gore u XIV veku. Svetogorski monasi, pripadnici asketskog reda Sinaita, povlačeći se pred najezdom Turaka, naseljavaju Mojsinjske planine, obnavljaju manastire, podižu crkve i isposnice, pa otuda čitav ovaj kraj nosi naziv Mala srpska Sveta Gora. Poreklo neobičnog imena Mojsinjska Gora, po legendi, potiče iz vremena cara Dušana Silnog, kada je vojvodi Mojsilu naloženo da se zidanjem crkava, iskupi za grehove.Cena: 1500 dinara

Aražman obuhvata

  • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
  • Razgledanja i obilaske po programu.
  • Usluge pratioca grupe.
  • Agencijske usluge.

Način plaćanja

  • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
  • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.Sveta Gora Mojsinjska

(Sv.Roman, Đunis i Ribarska banja)

Datum u pripremi

 

Polazak iz Beograda u 05:30 h. Dolazak u manastir Sv. Roman na Svetu Liturgiju.

Na osnovu određenih istraživanja smatra se da manastir Sveti Roman spada u najstarije manastire na prostorima Srbije. Manastir pripada malobrojnoj grupi manastira koji su podignuti pre Nemanjića. Poznat je po tome što je tu kao monah živeo Roman Sinait, koji je kasnije proglašen za svetitelja, pa je manastir po njemu i dobio ime. Grob Svetog Romana Sinaita sa moštima i danas se nalazi u manastiru. On se poštuje kao čudotvorac i iscelitelj.

Slobodno vreme u manastirskom kompleksu.

Nastavak putovanja do manastira Pokrova presvete Bogorodice u Đunisu. Manastir je podignut na mestu, na kome se Presveta Bogorodica javila devojčici Milojki Jocić 24. jula 1898. godine. Devojčica Milojka imala je 13 godina i radila je u polju sa svojim sestrama. Sa krčagom je pošla po vodu na izvor. Kada je stigla do izvora, videla je Presvetu Bogorodicu, koja joj je rekla da će se na tom mestu isceljivati mnogi bolesnici i da se na tom mestu podigne Crkva. Za ovaj događaj se brzo pročulo, pa su mnogi bolesni i nevoljni počeli da se sabiraju na ovo mesto, gde su se isceljivali. 1934. godine, po blagoslovu svetog vladike Nikolaja Velimirovića, episkopa žičkog, na ovom mestu podignut je drveni hram posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.  Na dan Pokrova Presvete Bogorodice u manastiru održava se veliki sabor, na koji dolazi mnogo ljudi iz zemlje i inostrantsva. Na izvoru se služi akatist Presvetoj Bogorodici, a u hramu sveta Liturgija. Slobodno vreme u manastiru.

Nastavak putovanja prema Ribarskoj banji. Slobodno vreme u Ribarskoj banji do polaska za Beograd. Naša preporuka: šetnje uređenim stazama kroz šumu u okolini samog lečilišta ili odmor uz kafu ili ručak u nekom od obližnjih restorana.

Povratak za Beograd u popodnevnim časovima.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-20h, subotom 09-15h

www.draganel.com