Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Poklonička putovanja / Manastir Kalenić-U Bogorodičinom vrtu„Vladika Nikolaj je kao rijetko ko u našem vremenu pronio kroz sebe jednu čitavu epohu. On je istovremeno udario neizbrisiv pečat na život i sudbinu Srpskog naroda u XX vijeku. Nesumnjivo, on će ostaviti dubokog traga i na srpske vjekove koji dolaze. Za mnoge veličine njegovog vremena u našem narodu neće se znati, dok će on ostati nezaobilazan u narodnom pamćenju. Kao što je u prethodnim vjekovima svako novo srpsko pokoljenje stajalo pred izborom: Za ili protiv Svetog Save; za ili protiv Kosovskog zavjeta, tako će i u budućnosti stajati pred istim izborom, s tim što će izbor biti istovjetan sa dilemom: Za ili protiv Vladike Nikolaja.” Mitropolit Amfilohije Radović (1996)

 „Ovaj maleni dečko, toliko slabunjav da su se bojali da ga pošalju u školu, postao je veliki učitelj Crkve Pravoslavne, propovednik pravoslavne vere, mudri pastir, duhovni vođa Srbije, stub svoje otadžbine, apostol Pravoslavlja u daljnjim zemljama. (...) Kao što je za Svetog Jovana Zlatoustog rekao Sveti Prokli: da mu samo drugi Zlatoust može odati dostojnu hvalu, isto tako i episkopa Nikolaja može pohvaliti samo ravan njemu.”  Sveti Jovan Šangajski (1958)

 „Njegov uspeh je bio izvanredno velik. Zadobio je Amerikance sa njegovom ozbiljnošću i sa njegovom iskrenošću, i svaki je odmah primetio da on zaista veruje u ono što propoveda i da mu svaka reč potiče iz dubine srca i duše, gde leže njegova čvrsta vera i čvrsto ubeđenje (...) Ceo rad svih Srba koje je danas Srbija poslala u Ameriku ne vredi ni stotiniti deo onog uspešnog rada koji je Episkop Nikolaj do danas izvršio.” Mihajlo Pupin (Nikoli Pašiću, 1921)

 Cena: 4500 din

Specijalna cena: 3500 din

 

Aražman obuhvata

  • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
  • Smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u manastirskom konaku u manastiru Kalenić u višekrevetnim sobama
  • Razgledanja i obilaske po programu.
  • Usluge pratioca grupe.
  • Agencijske usluge.

Način plaćanja

  • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
  • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate. 

Kalenić-U Bogorodičinom vrtu

(Žiča, Vrnjačka Banja, Ljubostinja, Veluće, Kalenić, Kruševac, Bošnjane )

29.08.2020.-30.08.2020.

 

 

 

1. dan

Polazak iz Beograda u 06:30 h. Putovanje preko Čačka i Kraljeva do Manastira Žiča.

Obilazak crkve Sv. Spasa. Manastir Žiču su podigli prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani i njegov mlađi brat arhimandrit Sv. Sava koji je osmislio celokupan živopis u manastiru i koncipirao crkvu po uzoru na svetogorske hramove. Čućete priču o tome kako je Sv. Sava u Žiči odabrao svog naslednika, zašto je odlučio da se manastir oboji u crveno i zašto se ovaj hram zove i ,,sedmovrata Žiča".

Posle Prvog svetskog rata, 1919. godine, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović hirotonisan je za Episkopa Žičkog i to na sedamstogodišnjicu hirotonije Svetoga Save za Arhiepiskopa srpskog. Vladika Nikolaj je pripremao širi plan, sa namerom da pored Žiče "srpske priče" i Žiče "duhovne riznice", kako ju je on nazivao, bude u njoj stvoren duhovni centar Srpskoga naroda, odakle će sijati srpska duhovnost, i Žiča biti utkana u sve narodne biti, jer ona sve vidi, sve nadahnjuje, svemu daje duhovni život i smisao i o svemu daje konačnu reč.

Slobodno vreme u manastirskom kompleksu.

Nastavak putovanja prema Vrnjačkoj banji. Slobodno vreme u banji. Naša preporuka: šetnja nekom od pešačkih staza, poseta Rimskom bunaru, Mostu ljubavi, Banjskom parku, kafa ili ručak u nekom od mnogobrojnih restorana.

Izvori lekovite vode Vrnjačke Banje korišćeni su još u Antici. Ipak, prvi banjski lekar u modernoj istoriji bio je Josif Pančić. Po njegovim savetima vodom iz Vrnjaca lečio se i Pavle Mutavdžić, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj i gradnja prvih banjskih objekata.

Sedam izvora mineralne vode nalazi se na području banje u Vrnjcima: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Među njima nalaze se izvori i tople i hladne vode. Za lečenje se koriste Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Dve vode se i flaširaju kao stone mineralne vode.

Topla voda je jedinstveni izvor mineralne vode na celom svetu. Jedino ovde na planeti temperatura vode je ista kao i temperatura ljudskog tela, 36,50 C.

U Vrnjačkoj Banji, na bogomoljačkim saborima Vladika Nikolaj je držao brojne besede koje su privukle svetosavskoj veri mnoge posetioce, tako i Sv. Jakova Novog Tumanskog.

Nakon odmora i prijatno provedenog vremena u Vrnjačkoj Banji nastavak putovanja prema manastiru Veluće.

Manastir Veluće se nalazi u istoimenom selu, okruzenom vinogradima, desetak kilometara jugoistočno od Trstenika, 22 km od Kruševca, na blagim obroncima planine Goč, na sredini puta Kruševac – Trstenik. Crkva manastira Veluće je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice i uglavnom je veoma dobro očuvana  Slobodno vreme u manastiru.

Nastavak putovanja prema manastiru Ljubostinja, zadužbini kneginje Milice.

Manastir je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Građen je od 1388. do 1405. godine. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica (monaško ime Jevgenija), žena kneza Lazara i monahinja Jefimija (Jefronisija), koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile sa brojnim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju.

Vladika Nikolaj Velimirović je proveo godinu i po dana utamničen u Ljubostinji tokom II Svetskog rata pre nego što je prebačen u manastir Vojlovicu. U manastiru je napisao i čuvenu pesmu ,,Zidanje Ljubostinje".

Poklonjenje moštima svetiteljkama Jevgeniji i Jefrosiniji kao i kosovskim junacima čije su kosti rasute ispod zemlje u manastirskoj porti.

Nastavak putovanja prema manastiru Kalenić. Obilazak crkve posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice.

Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1407. i 1413. godine.

Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka. u. Ikonografsko rešenje Svadbe u Kani Galilejskoj, prvog Hristovog čuda kojim se on oglasio kao Bogočovek, predstavlja svedočanstvo vrhunskog slikarstva kasnog srednjeg veka u Srbiji i često otvara brojne polemike o naprednosti srpske srednjovekovne kulture vezane za korišćenje pribora za jelo.

U manastiru je neko vreme, još pre I Svetskog rata boravio vladika Nikolaj.

Noćenje u manastirskom konaku.

2. dan

Prisustvovanje Svetoj Liturgiji u manastiru Kalenić. Doručak.

Nastavak putovanja prema srpskoj srednjovekovnoj prestonici sagrađenoj u 14. veku.- Kruševcu.

Obilazak Lazarevog grada i crkve Lazarice kao i monumentalnog spomenika Kosovskim junacima. U Kruševac je vladika Nikolaj odvođen iz manastira Ljubostinja i konstantno ispitivan tokom boravka u ljubostinjskom zatočeništvu.

Slobodno vreme u centru Kruševca.

Nastavak putovanja prema manastiru Bošnjane. Obilazak crkve posvećene Svetom Luki. U saglasnosti sa predanjem je i realna pretpostavka,  da je manastir osnovan u doba kneza Lazara, imajući u vidu da se nalazi na posedima, koje je ovaj vladar Ravaničkom poveljom darovao svojoj zadužbini — manastiru Ravanici.

Manastir Bošnjane je postao prepoznatljiv u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući igumanu arhimandritu Alekseju koji je obnovio crkvu. Otac Aleksej oblikovao se kao kaluđer u manastiru Dečani, na Svetoj Gori, pa potom 4 godine u Svetoj Zemlji. Susretao se sa mnogim, najpoznatijim pravoslavnim duhovnicima prošlog veka. Boravio je u Divijevskom manastiru Svetog Serafima Sarovskog, odakle je nedavno doneo za svoj manastir i deo Svečeve kaluđerske mantije. Zamonašio ga je Patrijarh Pavle.

Slobodno vreme u manastirskom kompleksu uz prisustvo večernjem akatistu.

Povratak u Beograd u kasnim popodnevnim časovima.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-20h, subotom 09-15h

www.draganel.com