Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Poklonička putovanja / Stara Raška-Nemanjićka SrbijaZaveštanje Stefana Nemanje

"Kad čovek zida kuću ne zida je za sebe, nego za svoju decu i unučad. Tako nastaje porodica i domaćinstvo.

Kad vladar zida crkvu, ne zida je za sebe, ni za svoje sinove, ni unučad, nego za narod koji će je kroz vekove pohoditi. Tako se stvara država.

Kuća je ono što ostaje posle čoveka.

Crkva je ono što ostaje posle vladara.

Kuća ostaje deci, crkva narodu.

A crkva je, čedo moje, velika lađa koja plovi prema dubokim i dalekim nama neznanim vremenima i ljudima. U koji god vek doplovi dovešće i nas i pokazati nas - našim još nerođenim potomcima.

Sretan sam i miran, čedo moje, što je sada moja Studenica zaplovila prema vekovima.

U opštem potopu vremena samo su takve lađe poput Nojeve, kadre da nas spasu najvećeg od svih ponora, od zaborava. A mi ćemo, čedo moje, koji sagradismo crkve biti u njima vremeplovci na tim velikim lađama.

A mi smo uzidani u svoje crkve tvrde građe, kadre da odole strašnim udarima vremena. Sve sam kamen i mermer, najtvrđe što postoji na svetu. Uzidali smo sebe u svoje crkve, ispisali svoju veru i živopisali svoje likove u njima.

Naši daleki potomci prepoznaće nas u Studenici. Znaće ko smo i kakvi smo. I, čedo moje, biće ponosni - što nas imaju, pouzdano znam da hoće. Ponosiće se što su pleme Nemanjićko".Cena: 7000 din

Specijalna cena: 5800 din 

 

Aranžman obuhvata:

  • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
  • Smeštaj na bazi 1 noćenja u manastirskom konaku u manastiru Studenica u višekrevetnim sobama sa polupansionom (doručak i večera)
  • Razgledanja i obilaske po programu.
  • Usluge stručnog vodiča.
  • Agencijske usluge.

 

Aranžman ne obuhvata:

  • Fakultativni izlet do isposnica Svetog Save – 600 din

 

Način plaćanja:

  • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
  • 40% odmah, ostatak na tri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
  • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna.

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 Stara Raška- Nemanjićka Srbija

(Sopoćani, Đurđevi stupovi, Stari Ras i Petrova Crkva, Gradac, Studenica, Žiča) + fakultativa: isposnice Svetog Save

 

Datum u pripremi

 

1. dan (subota)

Polazak iz Beograda u 00:15 h. Udobna noćna vožnja uz usputna zadržavanja radi odmora do manastira Sopoćani koji je podigao kralj Stefan Uroš I Nemanjić nedaleko od izvora reke Raške. Jutrenje i Sveta Liturgija u manastiru. Kratka šetnja do vrela reke Raške koje se nalazi nedaleko od manastira.

Nakon toga stručno razgledanje manastirskih relikvija i najlepšeg freskoslikarstva u Srbiji uz licenciranog vodiča. Živopis u Sopoćanima predstavlja najveći domet srpske srednjovekovne umetnosti zbog čega je ovaj manastir još 1979. uvršten na Uneskovu listu svetske baštine. Poklonjenje moštima kralja Uroša I i delovima moštiju svetih lekara Kozme i Damjana.

Nastavak putovanja prema manastiru Đurđevi Stupovi. Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja u prvim godinama nakon stupanja na presto i posvetio ga Svetom Đorđu. Slobodno vreme u manastiru.

Nakon toga nastavak puta prema drevnom Starom Rasu. Obilazak crkve Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije. Slobodno vreme u Novom Pazaru.

Odlazak u manastir Gradac, zadužbinu kraljice Jelene Anžujske (monahinja Jelisaveta), koji se nalazi na obodu šumovitih padina Golije udaljen 21 km severozapadno od Raške. Obilazak crkve posvećene Blagovestima. Poklonjenje delovima moštiju svetog kralja Dragutina i njegove majke kraljice Jelene.

Nastavak puta prema manastiru Studenica. Dolazak u manastir i smeštaj u manastirski konak. Prisustvovanje večernjoj službi u Bogorodičinoj crkvi. Večera. Noćenje u konaku.

 

2. dan nedelja)

Jutrenje i Sveta Liturgija u  Bogorodičinoj crkvi manastira Studenica. Doručak. Obilazak manastirskog kompleksa Studenice uz pratnju vodiča: zidine, trpezarija, riznica, konaci, Bogorodičina crkva (arhitektura i freskoslikarstvo, trifora, kivoti sa moštima svetitelja (celivanje moštiju svetog Simeona Mirotočivog, svetog Simona Monaha (Stefan Prvovenčani), svete Anastasije...), čuveno Studeničko Raspeće...), Kraljeva crkva, Nikoljača...

Fakultativni izlet: (polazak u 06:00h; povratak na doručak; putnici koji se odluče za izlet neće biti u mogućnosti da prisustvuju Svetoj Liturgiji). U zavisnosti od vremenskih prilika i broja prijavljenih putnika mogućnost fakultativnog odlaska do donje i gornje isposnice Svetog Save. Isposnice Svetog Save nalaze se na obroncima planine Radočelo, udaljene 12 km od manastira Studenica. Donja isposnica udaljena je 1.5 km od magistralnog puta (30 min pešačenja planinarskom stazom), Gornja isposnica je udaljena 3.5 km (i do nje se stiže za 1h istom stazom). Gornja isposnica predstavlja ozidani pećinski kompleks do koga se stiže uskim drvenim mostićem priljubljenim uz samu liticu. Odmah do isposnice se nalazi i crkva Pridvorica iz 12. veka posvećena Sv. Đorđu. Do isposnice vredi otići i zbog neobičnosti samog mesta, sa malenog proplanka nad ivicom duboke provalije pruža se neverovatan pogled na okolna brda, doline, sela i litice... Fakultativni izlet uključuje prvi deo puta koji idemo autobusom a nakon toga nastavljamo planinarskim stazama.  Preporučujemo da na ovaj put krenu putnici koji su u dobroj fizičkoj kondiciji. Putnici koji ne idu do isposnice imaće priliku da provedu još nekoliko sati u prelepom rezervatu biosfere Golija-Studenica, obilaze crkve u manastiru ili provedu  slobodno vreme u manastirskoj prodavnici ili obližnjem restoranu.

Nakon detaljnog obilaska kompleksa manastira Studenica nastavak putovanja kroz Dolinu jorgovana/ ljubavi/kraljeva uz interesantne priče o njenom nazivu, reci Ibar, tvrđavi Maglič, Krstovgradu... Dolazak u manastir Žiča, sedište srpske arhiepiskopije koji je podigao kralj Stefan Prvovenčani i obilazak manastirskog kompleksa. Slušaćete interesantne priče o sedmovratoj Žiči i razlozima zašto je crkva obojena u crvenu boju. Nakon slobodnog vremena u manastiru, povratak za Beograd.

Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

 

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-20h, subotom 09-15h

www.draganel.com