Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Poklonička putovanja / Grad nad gradovima, hram nad hramovima, Sveta Sofija, CarigradCARIGRAD

„Carigrad – to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša – Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima – zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. 

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije – crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu – dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istanbul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora – Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!  

 

PUTOVANJE ZA CARIGRAD – februar 2019. – Alexandria Travel

 

Poslednje putovanje za Carigrad u organizaciji turističke agencije Alexandria, bilo je namerno završeno na jednoj od najviših tačaka ovog grada, na uzvišenju s vidikovcem Čamlidže na azisjkom kontinentu, koje je svim putnicima pružilo zadivljujući pogled na jedan od najvećih gradova sveta. Najvećih po istoriji, površini, pričama, molitvama i različitim ljubavima. Upoznati Istanbul, bilo je prilika osetiti šta znači „biti kosmopolita“. Ovaj grad i naše putovanje, podsetilo nas je da smo svi građani jednog veličanstvenog sveta.

Istanbul, ta nekada drevna prestonica Vizanta, a potom i Konstantinopolj, najlepši grad sveta, bio je našim putnicima divan domaćin i nezaboravna inspiracija. Uz fantastične obilaske vođeni profesionalnim i ljubaznim vodičima, putnici su lično doživeli nezaboravne priče o crkvi Svetoj Sofiji (Aja Sofija muzej), antičkom Hipodromu, Plavoj džamiji, Konstantinovom stubu, dok je poseta muzejskom, a davno i dvorskom kompleksu palati Topkapi, darovala sve čari života u okruženju velikih sultana, od magije harema, do jedne od najlepših riznica na svetu. Poklonjenje čudotvornim moštima Svetog Jovana Krstitelja, njegovoj levoj ruci i lobanji, posebno je bio veličanstveni momenat obilaska riznice, uz potonju priliku da se sa carskih terasa putnici dive panorami na Bosfor i Mramorno more.

Smešteni u kraju Laleli, samom centru trgovačke zone, okruženi na stotinama robnih kuća gde dolaze trgovci iz celog sveta kupujući najkvalitetniju garderobu na veliko i malo, bilo je zadovoljstvo uživati u usluzi hotela Monako. Čiste, uredne, moderno dizajnirane i zaista prijatne sobe, uz priliku da se uživa u doručku na najvišem spratu uz pogled na brodove ukotvljene na Bosforu. Najveća vrednost hotela je blizina dve najvažnije saobračajne „žile kucavice“ Istanbula – tramvajske linije T1 i metro stanice linije M2, obe usmerene ka kraju Galata, s druge strane zaliva Zlatni rog, ka krajevima gde je carstvo modernog šopinga u ulici Istiklal i oko trga Taksim. Takođe, legendarna Kapali čaršija, ali i najpovoljnije prodavnice kožne garderobe, nalaze se tek 5 minuta udaljeni od hotela. Restorani, prodavnice ukusnih ratluka, baklava, marketi i razni butici, kao i džamija Bajazitova i legendarna Sulejmanija, s grobovima Sulejmana Veličanstvenog i sultanije Hurem, nalaze se u sasvim prijatnoj udaljenosti od hotela u kojem su noćili naši putnici.

Večernje šetnje po sasvim bezbednim i čarobno osvetljenim lokalitetima, ali i jutarnja poseta Carigradskoj patrijaršiji bile su neki od vrhunaca našeg putovanja. Prisustvo subotnjoj liturgiji u patrijaršijskoj crkvi, okruženi istorijom, u ambijentu gde počivaju svetiteljke i sveci, između ostalog i Sveti Jovan Zlatousti, zvuci pevanja na staro-slovenskom, dodir stuba na kojem je mučen Isus Hristos, sećanje na vekovne borbe pravoslavne vere da opstane u svim iskrenim srcima, ali i na obali Bosfora, deo su nezaboravnog doživljaja. Na ovom putovanju posetili smo, danas džamiju, a nekada manastir Pantokrator, i sada veličanstveni muzej crkvu na Hori koju krase mozaici vredni svačijeg najvećeg divljenja. Uz brojne panoramske vožnje, Istanbul nam je dočaran kroz najzanimljivije priče, uz iznenađujuće glamuroznu posetu palati Dolmabahče na obali Bosfora, poslednjem vladarskim kutkom Osmanlijskih sultana i čuvenog Kemala Ataturka.

Naše poslednje putovanje za Istanbul bilo je miks udobne vožnje, savršenog smeštaja na odličnoj lokaciji, poseta iznenađujuće čarobnim lokalitetima, prekriveno oblakom primamljivih ukusa, mirisa i cenama koje i najobičnije cenkanje umanji sve do „osmeha“. Naše putovanje svako je nazvao „Naš Carigrad“ - centar našeg pokloničkog poštovanja, i carstvo našeg turističkog uživanja.

Gradove grade raspoloženja ljudi, a nama je u Carigradu vladalo osećanje saživota. Mi, u stvari, nismo samo posetili ovaj grad, mi smo, tokom ovog putovanja, u njemu nakratko i živeli.

 

 

Beograd/Istanbul - februar 2019.

Napisao: Dragan GulićCena: 189 eur

Cena  aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Aranžman obuhvata:

 • prevoz autobusom turističke klase (visokopodni,klima,audio/video oprema) na navedenim relacijama
 • smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* prema programu putovanja u 1/2 i 1/2 +1 sobama
 • razgledanja i obilaske po programu
 • troškove organizacije i vođstva puta
 • usluge stručnog pratioca grupe i lokalnog vodiča  tokom putovanja
 • ulaznice:  Sveta Sofija(Aja Sofija), Manastir Hora,Dolmabahče palata, poseta Vaseljenskoj patrijaršiji, trg Taksim, vidikovac Čamlidže.

 

Aranžman ne obuhvata:

 • putno osiguranje
 • individualni troškovi
 • fakultativni izleti: Topkapi palata i Plava džamija- cena 20evra; Krstarenje Bosforom -15 evra
 • doplata za 1/1 sobu 100 eur
 • polazak iz Novog Sada-doplata 20 eur

 

Uslovi  plaćanja

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na četiri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
 • Platne ( visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 


ISTANBUL (CARIGRAD)

SA POSETOM AJA SOFIJI, VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI , MANASTIRU HORA, DOLMABAHČE PALATI, TRGU TAKSIM I VIDIKOVCU ČAMLIDŽE

DATUM U PRIPREMI

Polasci: Novi Sad, Inđija, Stara i Nova Pazova, Batajnica,

 

 1.dan  BEOGRAD-BUGARSKA

Polazak iz Beograda u 17h. Lagana noćna vožnja preko Bugarske uz usputna zadržavanja radi odmora i graničnih formalnosti.

2.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože, i legendarnim bazarima. Slobodno vreme za šoping – Kapali čaršija (bazar sa preko 4000 radnji). Noćenje.

3.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Doručak. Obilazak najvećih kulturno–istorijskih znamenja Carigrada u pratnji stručnog vodiča. Poseta Svetoj Sofiji ( Aja Sofija -remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej). Hipodrom –obilazak prostora(podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i nije obnavljan; od mnogobrojnih spomenika danas su sačuvani:  Teodosijev i Egipatski obelisk, Zmijski stub. Fakultativno: Obilazak Topkapi palate, sedište čuvenih sultana i mesto koje čuva tajnu o haremu (poseta vrtovima, muzejskim odajama, prilika da se u riznici vide svete relikvije – mošti Sv.Jovana Krstitelja i dr.) i poseta Plavoj džamiji (Sultan Ahmetova džamija, spada medju najlepše carske džamije grada i remek delo svetske arhitekture).

Slobodno vreme za uživanje u boemskoj četvrti Istanbula. Noćenje.

4.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Doručak. Rana poseta Vaseljenskoj patrijaršiji i vrlo jedinstvena prilika - prisustvovanje jutarnjoj Svetoj Liturgiji (sedište patrijaršije je Crkva Svetog Đorđa; građena krajem 19.veka; u njoj se čuvaju velike duhovne vrednosti – grobovi svetitelja, stub na kojem je mučen Isus i dr.).  Odlazak u muzejski kompleks Hora (nekada ugledan carigradski manastir čiju je crkvu obnovio i dogradio Teodor Metohit oko 1318. god; bogato ukrašena freskama i mozaicima predstavlja najopsežniji program vizantijske umetnosti sačuvan do danas; danas je deo Karije muzeja; posle Svete Sofije najvredniji i najlepši spomenik vizantijskog carstva).  Panoramsko razgledanje i  vožnja kroz grad. Fakultativno: Krstarenje Bosforom (možda najlepše krstarenje koje se može doživeti, uz panoramsku plovidbu zalivom Zlatni rog, ispod Galata kule i mosta. Čudesne panorame na Istanbul i oba kontinenta).Odlazak u  Dolmabahče palatu,obilazak dvora nekadašnjih sultana i jedna od najlepših palata sveta (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta). Odlazak do trga Taksim, slobodno vreme za šoping u modernom delu grada, ili povratak u hotel. Noćenje.

5.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Doručak. Slobodno vreme. Napuštanje hotela. Odlazak na azijsku stranu i vožnja preko legendarnog Bosforskog mosta. Poseta vidikovcu Čamlidže (jedno od najviših brda u blizini Istanbula; u vizantijsko vreme bilo je omiljeno izletište dvora, a u 19. veku postaje omiljeno mesto za odmor) odakle se pruža jedan od najlepših pogleda na Istanbul i Bosfor.

Polazak za Beograd.

6.dan  BEOGRAD

Nakon ugodnog putovanja kroz Tursku i Bugarsku, povratak u Beograd u ranim jutarnjim satima.

 

Gde se nalazimo?
Prijatelji agencije

Prijatelje putem maila obaveštavamo o svim akcijama, popustima i poklonima naše Agencije. Pratite naše svakodnevne objave na Facebook stranici. Budite naš prijatelj!

Želim da budem prijatelj agencije
Autobuski prevoz

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju turističke agencije Alexandria Travel.

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za detaljne informacije molimo pozovite agenciju.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-19h, subotom 09-15h

www.draganel.com