Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Evropski gradovi / Istanbul 5 dana-2 noćenjaISTANBUL-CARIGRAD

„Carigrad – to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša – Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima – zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. 

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije – crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu – dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istanbul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora – Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!  

 Cena aranžmana: 99 eur

Specijalna cena za određeni broj mesta: 69 eur

 

 

U cenu aranžmana je uračunato:

 • Prevoz modernim turističkim autobusom na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3/4* prema programu putovanja
 • Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 klasičnim sobama (svaka sadrži kupatilo tuš/wc, telefon i TV)
 • Usluge stručnog lokalnog vodiča na srpskom jeziku
 • Usluge turističkog pratioca tokom putovanja
 • Organizacija putovanja i agencijske usluge

 

U cenu aranžmana nije uračunato:

 • Obavezno putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem za Covid-19
 • Doplata za transfer iz Novog Sada 20 evra (minum 4 putnika)
 • Doplata za 1/1 sobu 30 eur
 • Individualni troškovi

Fakultativni izleti:

 • Dolmabahče palata - 25
 • Azija i Egipatska pijaca - 15
 • Vaseljenska patrijaršija i Krstarenje Bosforom - 20
 • Zidine Carigrada-Pjer Loti-Vlaherna - 15
 • Tursko veče  (večera na brodu tokom krstarenja Bosforom sa veličanstvenim folklornim programom i neograničenim pićem) - 30€
 • Istorijski deo grada(Aja Sofija, Basilika Cisterna, Hipodrom, Plava džamija) - 25

(Fakultativni obilasci biće realizovani uz minimum prijavljenih 30 putnika)

 

Uslovi plaćanja:

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na četiri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
 • Platne ( visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 

OPISI HOTELA:

 

Napomena za hotel:

Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja.

Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta:

www.alexandria.rs

  ISTANBUL

DOLMABAHČE PALATA,AZIJSKI DEO-KVART KADIKOJ,EGIPATSKA PIJACA,VASELJENSKA PATRIJARŠIJA,KRSTARENJE BOSFOROM,VLAHERNA,PJER LOTI,EJUP DŽAMIJA,AJA SOFIJA,BAZILIKA CISTERNA,HIPODROM,TURBE MEHMED PAŠE SOKOLOVIĆA,KAPALI ČARŠIJA

 

Najlepše atrakcije Istanbula, čuvene religijske građevine, palate, bazari i trgovi, carstvo najdražih ukusa i čarobni svet šopinga.

 

Datum u pripremi

 

 

 

 

1. dan: (četvrtak ) Beograd

Polazak iz Beograda u 16 h. Udobna noćna vožnja preko Srbije, Bugarske i Turske, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i carinskih formalnosti.

2. dan: (petak ) Istanbul / Slobodno vreme ili Azija i Egipatska pijaca ili Kapali čaršija

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Aksaray/Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože i legendarnim bazarima. Slobodno vreme. Naša preporuka – Obilazak obližnje Kapali čaršije (bazar sa preko 4000 radnji) i uživanje u tradicionalnom šopingu u brojnim tržnim centrima nedaleko od hotela ili Fakultativni izleti.

Azija i Egipatska pijaca- Fakultativni odlazak na Azijsku stranu moreuza u kvart Kadikoj, antički Halkedon- ,,zemlja slepih". U jednoj od najboljih zelenih pijaca Istanbula-Kadikoj market, osim dela sa ribom i raznim plodovima mora na tezgama mogu se kupiti i sirevi, začini,razno voće i povrće. U ovom delu gradu se nalazi jermenska crkva sazidana početkom 18. veka.   Slobodno vreme za individualno razgledanje ove četvrti, šoping i prelepe uspomene sa azijske obale. Povratak na evropsku stranu do Egipatske pijace. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: (subota) Istanbul / Vaseljenska patrijaršija, Krstarenje Bosforom, Beogradska mahala, Zidine Carigrada, Vlaherna, Pjer Loti, Ejup džamija i turbe Mehmed Paše Sokolovića, Tursko veče

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni izleti.

Fakultativni izleti:

Vaseljenska patrijaršija i Krstarenje Bosforom -panoramska vožnja kroz Istanbul u jutarnjim časovima i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji za vreme trajanja bogosluženja uz mogućnost kraće posete Svetoj liturgiji. Celivanje moštiju Sveta Tri Jerarha i prvih hrišćanskih svetiteljki, kao i poklonjenje čudotvornim ikonama i stubu na kojem je bičevan Isus Hristos. Nakon posete Patrijaršiji, odlazak na Krstarenje Bosforom, možda najlepše krstarenje koje se može doživeti. Tokom vožnje ćete imati prilike da čujete interesantne priče o Istanbulu i njegovim kvartovima, džamijama, palatama dok ih posmatramo iz jedne potpuno drugačije perspektive.

Zidine Carigrada (Beogradska mahala, Beogradska kapija, Pjer Loti vidikovac, Ejup džamija i turbe Mehmed Paše Sokolovića, Vlaherna)- izlet koji spaja vizantijsko nasleđe, osmanski period i najznačajnije tačke koje su vezane za Srbe u Istanbulu. Panoramska vožnja pored carigradskih bedema koji predstavljaju jedan od najmonumentalnijih i najboljih primera fortifikacione arhitekture na svetu. Smatra se da su praktično neosvojivi u slučaju kada u gradu ima dovoljno branilaca da ih opsluže, a tokom svoje milenijumske uloge u zaštiti Carigrada poklekli su samo dva puta. Nalaze se na unescovoj listi svetske baštine. Tokom vožnje oko bedema imaćete priliku da vidite i čujete priču o carigradskim Srbima, videćete Beogradsku kapiju koju je podigao despot Đurađ Branković, Beogradsku crkvu, Beogradsku džamiju, Beogradski memorijal, a nakon toga zaustavićemo se na obodu zidina da bi se popeli žičarom na vidikovac Pjer Loti, jedno od najlepših mesta  u gradu i potom posetili Ejup džamiju i grobnicu Mehmed Paše Sokolovića. U nastavku izleta panoramska vožnja kroz Istanbul i kratka poseta crkvi Vlaherna u kojoj se Presveta Bogorodica pojavila u 10. veku držeći u rukama pokrov- odakle je i nastao praznik Pokrova Presvete Bogorodice. Povratak u hotel.

Tursko veče- U večernjim satima fakultativni odlazak na tursko veče, noćno krstarenje Bosforom sa raskošnom večerom i neograničenim pićem, uz veličanstveni folklorni program, sa dervišima, trbušnim plesačicima i ostalim biserima Orijenta. Noćenje.

4. dan: (nedelja) Istanbul /Dolmabahče palata, Aja Sofija, Bazilika Cisterna, Hipodrom i Plava džamija

Doručak. Napuštanje hotela do 12 h. Planiran polazak za Beograd je u popodnevnim časovima. Slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska ili poludnevni fakultativni izlet.

Fakultativni izlet:

Dolmabahče palata- obilazak dvora nekadašnjih sultana, koji je jedna od najlepših palata sveta (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta).

Istorijski deo grada- poseta Aja Sofiji, Bazilici Cisterni, kompleksu antičkog Hipodroma, Plavoj džamiji. U pratnji stručnog vodiča organizovani obilzak najvećih kulturnih znamenja Carigrada.

Sveta Sofija je remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej. Od jula 2020. godine Aja Sofija je ponovo pretvorena u džamiju, čime je poništena odluka Saveta ministara iz 1934. godine. Poseta Bazlici Cisterni- najvećoj podzemnoj cisterni u Istanbulu iznad koje se nekada nalazila Bazilika.

Antički Hipodrom je podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i više nije obnavljan. Ovde su sačuvani čuveni spomenici - Teodosijev i Egipatski obelisk, kao i legendarni Zmijski stub.

Poseta jednoj od najlepših istanbulskih džamija:Plavoj džamiji(Sultan Ahmetovoj džamiji)koja je dobila taj naziv zbog 20 000 plavih pločica koje pokrivaju unutrašnjost kupole.

Polazak za Srbiju u popodnevnim satima uz prijatnu noćnu vožnju kroz Tursku i Bugarsku.

5. dan: (ponedeljak ) Beograd

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima. Kraj programa.

 

 VAŽNA NAPOMENA: Rok važenja putne isprave mora biti najmanje 6 meseci od dana ulaska u Republiku Tursku.

Gde se nalazimo?
Prijatelji agencije

Prijatelje putem maila obaveštavamo o svim akcijama, popustima i poklonima naše Agencije. Pratite naše svakodnevne objave na Facebook stranici. Budite naš prijatelj!

Želim da budem prijatelj agencije
Autobuski prevoz

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju turističke agencije Alexandria Travel.

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za detaljne informacije molimo pozovite agenciju.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 10-18h, subotom 09-15h

www.draganel.com