Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Evropski gradovi / IstanbulISTANBUL-CARIGRAD

„Carigrad – to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša – Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima – zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. 

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije – crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu – dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istanbul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora – Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!  

 Cena aranžmana: 99 eur

Specijalna cena za određeni broj mesta: 79 eur

 

 

U cenu aranžmana je uračunato:

 • Prevoz modernim turističkim autobusom na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3/4* prema programu putovanja
 • Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 klasičnim sobama (svaka sadrži kupatilo tuš/wc, telefon i TV)
 • Usluge stručnog vodiča na srpskom jeziku i sadržajne priče, zanimljivosti i trivije i poseta Istanbulu
 • Usluge turističkog pratioca tokom putovanja
 • Organizacija putovanja i agencijske usluge

 

U cenu aranžmana nije uračunato:

 • Putno osiguranje
 • Doplata za transfer iz Novog Sada 20 evra (minum 4 putnika)
 • Doplata za 1/1 sobu 50 eur
 • Individualni troškovi

Fakultativni izleti:

 • Tursko veče  (večera na brodu tokom krstarenja Bosforom sa veličanstvenim folklornim programom i neograničenim pićem) - 30€
 • Aja Sofija, Hipodrom, Plava džamija i Topkapi palata -40 € (struktura i cena ovog izleta su podložni promeni zbog novog statusa Aja Sofije)
 • Vaseljenska patrijaršija i krstarenje Bosforom - 20€
 • Dolmabahče palata - 30€
 • Azijski deo - kvart Kadikoj - 10€

(Fakultativni obilasci biće realizovani uz minimum prijavljenih 30 putnika)

 

Uslovi plaćanja:

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na četiri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
 • Platne ( visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 

OPISI HOTELA:

  ISTANBUL

AJA SOFIJA, KAPALI ČARŠIJA, TOPKAPI, PLAVA DŽAMIJA, HIPODROM, VASELJENSKA PATRIJARŠIJA, DOLMABAHČE, AZIJSKI DEO-KVART KADIKOJ

Najlepše atrakcije Istanbula, čuvene religijske građevine, palate, bazari i trgovi, carstvo najdražih ukusa i čarobni svet šopinga.

 

08.10.2020.-12.10.2020.

 

 

1. dan: (četvrtak 08.10.) Beograd

Polazak u popodnevnim satima iz Beograda. Udobna noćna vožnja preko Srbije i Bugarske, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i carinskih formalnosti.

2. dan: (petak 09.10.) Istanbul / Kapali čaršija

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Aksaray/Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože i legendarnim bazarima. Slobodno vreme. Naša preporuka – Obilazak obližnje Kapali čaršije (bazar sa preko 4000 radnji) i uživanje u tradicionalnom šopingu. U večernjim satima fakultativni odlazak na tursko veče, noćno krstarenje Bosforom sa raskošnom večerom i neograničenim pićem, uz veličanstveni folklorni program, sa dervišima, trbušnim plesačicima i ostalim biserima Orijenta.  Noćenje.

3. dan: (subota 10.10.) Istanbul / Vaseljenska patrijaršija, Krstarenje Bosforom, Dolmabahče palata, Azijski deo-kvart Kadikoj

Dan namenjen jedinstvenim fakultativnim izletima, ili slobodnom vremenu u Istanbulu.

Doručak. Slobodno vreme, ili fakultativni izlet – Panoramska vožnja kroz Istanbul i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji uz mogućnost kraćoj poseti liturgiji. Celivanje mošti Sveta Tri Jerarha i prvih svetiteljki, kao i poklonjenje čudotvornim ikonama i stubu na kojem je bičevan Isus Hristos. Odlazak na Krstarenje Bosforom, možda najlepše krstarenje koje se može doživeti. Čudesne panorame na Istanbul i oba kontinenta, a potom i fakultativni obilazak Dolmabahče palate, dvora nekadašnjih sultana, koji je jedna od najlepših palata sveta (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta). Fakultativni odlazak na Azijsku stranu moreuza u kvart Kadikoj. Na minut pešice od doka uz koji pristaju brodići nalazi se Kadikoj skver, a malo dalje u jednoj od ulicica  starog grada nalazi se jermenska crkva sazidana početkom 18.veka. Nešto dalje nalazi se centralni deo Kadikoja, sa mnogobrojnim radnjama, kafeima i restoranima u prizemnim delovima starih drvenih kuća. U jednoj od najboljih zelenih pijaca Istanbula-Kadikoj market, osim dela sa ribom i raznim plodovima mora na tezgama mogu se videti i sirevi, začini,razno voće i povrće.  Slobodno vreme za individualno razgledanje grada i šoping. Noćenje.

 (Napomena: Putnici koji se ne odluče za fakultativne izlete uživaju u slobodnom vremenu i individualnim aktivnostima u Istanbulu)

4. dan (nedelja 11.10.): Istanbul / Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija

Poslednji dan boravka u Istanbulu namenjen je jedinstvenom fakultativnom izletu, ili slobodnom vremenu u Istanbulu, sa početkom povratka za Srbiju.

Doručak i slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili poludnevni fakultativne posete Aja Sofiji, kompleksu antičkog Hipodroma i Topkapi palati sa Plavom džamijom. U pratnji stručnog vodiča organizovani obilazak najvećih kulturno–istorijskih znamenja Carigrada.

Fakultativni izlet – Sveta Sofija je remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej. Od jula 2020. godine Aja Sofija je ponovo pretvorena u džamiju, čime je poništena odluka Saveta ministara iz 1934. godine. Pre posete čuvenom zdanju putnici upoznaju sve lepote drevnog carigradskog puta, Konstantinovog stuba, ali i prostora nekadašnjeg antičkog Hipodroma (podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i više nije obnavljan) gde su sačuvani i čuveni spomenici - Teodosijev i Egipatski obelisk, kao i legendarni Zmijski stub. Sledi poseta Topkapi palati i Plavoj džamiji – Obilazak velelepnog dvorskog kompleksa koji je vekovima bio sedište čuvenih sultana i mesto koje čuva tajnu o haremu (poseta vrtovima, muzejskim odajama, prilika da se u riznici vide svete relikvije – mošti Sv.Jovana Krstitelja i dr.). Nakon posete palati sledi obilazak i prelepe Plave džamije (Sultan Ahmetova džamija, spada medju najlepše carske džamije grada i remek delo svetske arhitekture).

Povratak za Srbiju u popodnevnim satima uz prijatnu noćnu vožnju kroz Tursku i Bugarsku.

(Napomena: Putnici koji se ne odluče za fakultativne izlete uživaju u slobodnom vremenu i individualnim aktivnostima u Istanbulu sve do polaska za Srbiju. Check out iz hotela je do 12h, dok se povratak planira za popodnevne sate)

5. dan (ponedeljak 12.10.): Beograd

Nakon ugodnog putovanja kroz Tursku i Bugarsku, povratak u Beograd u ranim jutarnjim satima.

 

 

 VAŽNA NAPOMENA: Rok važenja putne isprave mora biti najmanje 6 meseci od dana ulaska u Republiku Tursku.

Evropski gradovi

OSTALE DESTINACIJE

Istanbul Ohrid-biser Severne Makedonije
Gde se nalazimo?
Prijatelji agencije

Prijatelje putem maila obaveštavamo o svim akcijama, popustima i poklonima naše Agencije. Pratite naše svakodnevne objave na Facebook stranici. Budite naš prijatelj!

Želim da budem prijatelj agencije
Autobuski prevoz

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju turističke agencije Alexandria Travel.

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za detaljne informacije molimo pozovite agenciju.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-20h, subotom 09-15h

www.draganel.com