Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Evropski gradovi / Istanbul 7 dana-4 noćenjaISTANBUL-CARIGRAD

„Carigrad – to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša – Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima – zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. 

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije – crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu – dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istanbul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora – Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!  

 Cena aranžmana: 129 eur

Specijalna cena za određeni broj mesta: 99 eur

 

 

U cenu aranžmana je uračunato:

 • Prevoz modernim turističkim autobusom na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
 • Smeštaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu 3/4* prema programu putovanja
 • Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 klasičnim sobama (svaka sadrži kupatilo tuš/wc, telefon i TV)
 • Usluge stručnog lokalnog vodiča na srpskom jeziku 
 • Usluge turističkog pratioca tokom putovanja
 • Organizacija putovanja i agencijske usluge

 

U cenu aranžmana nije uračunato:

 • Putno osiguranje sa pokrićem za Covid-19
 • Doplata za transfer iz Novog Sada 20 evra (minum 4 putnika)
 • Doplata za 1/1 sobu 75 eur
 • Individualni troškovi

Fakultativni izleti:

 • Krstarenje Bosforom i Hora - 20 eur
 • Aja Sofija i Cisterna Bazilika - 20 eur
 • Azijski deo (Kvart Kadikoj) - 10 eur
 • Dolmabahče palata - 30 eur
 • Paket: Azijski deo i Dolmabahče palata - 35 eur
 • Hipodrom, Topkapi palata, Plava džamija, Džamija Mehmed-paše Sokolovića, Kučuk (Mala) Aja Sofija - 35 eur
 • Vaseljenska patrijaršija, Vidikovac Pier Loti, Eyup Sultan džamija - 20 eur
 • Devojačka kula - 10 eur
 • Tursko veče (večera na brodu tokom krstarenja Bosforom sa veličanstvenim folklornim programom i neograničenim pićem) - 30 eur

 

(Fakultativni obilasci biće realizovani uz minimum prijavljenih 30 putnika)

 

Uslovi plaćanja:

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na četiri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
 • Platne ( visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 

OPISI HOTELA:

Napomena za hotel:

Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja.

Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta:

www.alexandria.rs

 ISTANBUL

AJA SOFIJA, KAPALI ČARŠIJA, TOPKAPI, PLAVA DŽAMIJA, HIPODROM, VASELJENSKA PATRIJARŠIJA, DOLMABAHČE, AZIJSKI DEO-KVART KADIKOJ, HORA, CISTERNA BAZILIKA, VIDIKOVAC PIER LOTI, EYUP SULTAN DŽAMIJA, DEVOJAČKA KULA, DŽAMIJA MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA, KUČUK (MALA) AJA SOFIJA

 Najlepše atrakcije Istanbula, čuvene religijske građevine, palate, bazari i trgovi, carstvo najdražih ukusa i čarobni svet šopinga.

 

10.11.2020.-16.11.2020.

 

 

1. dan: (utorak 10.11.) Beograd

Polazak iz Beograda u 17h. Udobna noćna vožnja preko Srbije i Bugarske, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i carinskih formalnosti.

2. dan: (sreda 11.11.) Istanbul / Kapali čaršija

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Aksaray/Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože i legendarnim bazarima. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Naša preporuka – Obilazak obližnje Kapali čaršije (bazar sa preko 4.000 radnji) i uživanje u tradicionalnom šopingu. Noćenje.

3. dan: (četvrtak 12.11.) Istanbul / Krstarenje Bosforom i Hora / Aja Sofija i Cisterna Bazilika

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni izleti. Fakultativni izlet - panoramska vožnja kroz Istanbul i obilazak Hore (crkva Hrista Spasitelja u Polju). Crkva je nakon pada Carigrada pretvorena u džamiju, međutim, danas se prilikom posete crkve može uživati u vizantijskim freskama i mozaicima koje su ispod maltera otkrili američki vizantolozi 1984. godine. Odlazak na krstarenje Bosforom, možda najlepše krstarenje koje se može doživeti. Odlazak na fakultativni izlet - Aja Sofija i Cisterna Bazilika. Aja Sofija (Sveta Sofija) je remek delo vizantijske arhitekture. Završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I. Bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha. Godine 1453. osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej. Od jula 2020. godine Aja Sofija je ponovo pretvorena u džamiju, čime je poništena odluka Saveta ministara iz 1934. godine. Obilazak Cisterne - tačke iz koje je grad crpio snagu i u trenucima najdužih opsada. Sazidana je za vreme imperatora Justinijana u VI veku i predstavlja podzemni rezervoar impresivnih dimenzija kapaciteta od preko 80 000 m3 vode. Noćenje.

4. dan (petak 13.11.): Istanbul / Azijski deo / Dolmabahče palata

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni izleti.

Fakultativni odlazak na Azijsku stranu u kvart Kadikoj. U jednoj od najboljih zelenih pijaca Istanbula - Kadikoj market, osim dela sa ribom i raznim plodovima mora na tezgama mogu se kupiti začini, razno voće i povrće. U ovom delu grada se nalazi i jermenska crkva sazidana početkom 18. veka. Fakultativni obilazak Dolmabahče palate - jedna od najlepših palata sveta i poslednje sedište sultana. Građena je u XIX veku, a za njeno ukrašavanje potoršeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra. Noćenje.

5. dan (subota 14.11.). Istanbul / Vaseljenska patrijaršija, Vidikovac Pier Loti, Eyup Sultan džamija / Devojačka kula / Tursko veče na brodu

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakultativni izleti.

Fakultativna poseta Vaseljenskoj patrijaršiji uz mogućnost kraćoj poseti liturgiji. Celivanje mošti Sveta Tri Jerarha i prvih svetiteljki, kao i poklonjenje čudotvornim ikonama i stubu na kojem je bičevan Isus Hristos. Odlazak na vidikovac Pier Loti. Ime je dobio po cuvenom francuskom piscu i moreplovcu koji je bio zaljubljenik u Istanbul i uživao je da posmatra grad sa ovog mesta. Odlazak do Eyup Sultan džamije - prva džamija koju su Osmanlije sagradili nakon osvajanja Carigrada 1453. godine. Mehmed-paša Sokolović je sahranjen u turbeu pored Ejup džamije. Fakultativni odlazak do Devojačke kule koja se nalazi na ušću Bosforskog moreuza u Mramorno more. U večernjim satima fakultativni odlazak na tursko veče, noćno krstarenje Bosforom sa večerom i neograničenim pićem, uz veličanstveni folklorni program, sa dervišima, trbušnim plesačicima i ostalim biserima Orijenta. Noćenje.

6. dan (nedelja 15.11.): Istanbul / Hipodrom, Topkapi palata, Plava džamija, Džamija Mehmed-paše Sokolovića, Kučuk (Mala) Aja Sofija

Doručak. Napuštanje hotela do 12h. Planirani polazak za Beograd je u popodnevnim časovima. Slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska ili fakultativni izlet - pešačka tura u pratnji stručnog vodiča. Obilazak Plave džamije, Topkapi palate, antičkog Hipodroma, džamije Mehmed-paše Sokolovića i Male Aja Sofije (Kučuk Aja Sofija). Antički Hipodrom je podignut oko 203. godine, a kasnije je obnavljan i proširen. Hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. godine kada je opljačkan i više nije obnavljan. Ovde su sačuvani i čuveni spomenici - Teodosijev i Egipatski obelisk, kao i legendarni Zmijski stub. Sledi poseta Topkapi palati - obilazak velelepnog dvorskog kompleksa koji je vekovima bio sedište čuvenih sultana i mesto koje čuva tajnu o haremu (poseta vrtovima, muzejskim odajama, prilika da se u riznici vide svete relikvije – mošti Sv. Jovana Krstitelja i dr.). Nakon posete palati sledi obilazak i prelepe Plave džamije (Sultan Ahmetova džamija), koja spada među najlepše carske džamije grada i remek delo svetske arhitekture. Odlazak do džamije Mehmed-paše Sokolovića (zvanično se zove Džamija sultanije Esmahan) čiji je glavni graditelj bio Mimar Sinan, najpoznatiji osmanlijski arhitekta. Odlazak do Kučuk Aja Sofije koju su podigli Justinijan i njegova žena Teodora u VI veku kao pravoslavnu Crkvu svetaca Srđa i Vaha, zaštitnika rimske hrišćanske vojske.

Polazak za Srbiju u popodnevnim satima uz noćnu vožnju kroz Tursku i Bugarsku.

7.dan (ponedeljak 16.11.): Beograd

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima. Kraj programa.

 VAŽNA NAPOMENA: Rok važenja putne isprave mora biti najmanje 6 meseci od dana ulaska u Republiku Tursku.

Gde se nalazimo?
Prijatelji agencije

Prijatelje putem maila obaveštavamo o svim akcijama, popustima i poklonima naše Agencije. Pratite naše svakodnevne objave na Facebook stranici. Budite naš prijatelj!

Želim da budem prijatelj agencije
Autobuski prevoz

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju turističke agencije Alexandria Travel.

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za detaljne informacije molimo pozovite agenciju.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-18h, subotom 09-15h

www.draganel.com