Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Evropski gradovi / Grad nad gradovima, Istanbul (Carigrad) 

MESTO NA KOME NEBO ZAVIDI ZEMLJI, CARIGRAD

„Carigrad – to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša – Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima – zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. Manastir Pantokrator podigao je car Jovan Komnin sa caricom Irinom (1324-1326). Ovde je u izgnastvu boravio naš Sveti kralj Stefan Dečanski sa sinovima Dušanom i Dušicom. Sveti Nikola mu je ovde na čudesan način vratio vid. Manastir je svojim umetničkim blagom najlepši predstavnik slavne epohe Komnina.

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije – crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu – dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istambul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora – Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!  Cena: 189 eur

Cena  aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate.

Aranžman obuhvata

 • prevoz autobusom turističke klase (visokopodni,klima,audio/video oprema) na navedenim relacijama
 • smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* prema programu putovanja u 1/2 i 1/2 +1 sobama
 • razgledanja i obilaske po programu
 • troškove organizacije i vođstva puta
 • usluge stručnog pratioca grupe i lokalnog vodiča  tokom putovanja
 • ulaznice:  Sveta Sofija(Aja Sofija), Manastir Hora,Dolmabahče palata, poseta Vaseljenskoj patrijaršiji, trg Taksim, vidikovac Čamlidže.

Aranžman ne obuhvata

 • putno osiguranje 
 • individualni troškovi
 • fakultativni izleti: Topkapi palata i Plava džamija- cena 20evra; Krstarenje Bosforom -15 evra
 • doplata za 1/1 sobu 100 eur
 • polazak iz Novog Sada-doplata 20 eur

Uslovi  plaćanja

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na četiri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja
 • Platne ( visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 


 

ISTANBUL (CARIGRAD)

SA POSETOM AJA SOFIJI, VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI , MANASTIRU HORA, DOLMABAHČE PALATI, TRGU TAKSIM I VIDIKOVCU ČAMLIDŽE

16.10.2019.-21.10.2019.

Polasci: Novi Sad, Inđija, Stara i Nova Pazova, Batajnica,

 

 1.dan  BEOGRAD-BUGARSKA

Polazak iz Beograda u 17h. Lagana noćna vožnja preko Bugarske uz usputna zadržavanja radi odmora i graničnih formalnosti.

2.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože, i legendarnim bazarima. Slobodno vreme za šoping – Kapali čaršija (bazar sa preko 4000 radnji). Noćenje.

3.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Doručak. Obilazak najvećih kulturno–istorijskih znamenja Carigrada u pratnji stručnog vodiča. Poseta Svetoj Sofiji ( Aja Sofija -remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej). Hipodrom –obilazak prostora(podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i nije obnavljan; od mnogobrojnih spomenika danas su sačuvani:  Teodosijev i Egipatski obelisk, Zmijski stub. Fakultativno: Obilazak Topkapi palate, sedište čuvenih sultana i mesto koje čuva tajnu o haremu (poseta vrtovima, muzejskim odajama, prilika da se u riznici vide svete relikvije – mošti Sv.Jovana Krstitelja i dr.) i poseta Plavoj džamiji (Sultan Ahmetova džamija, spada medju najlepše carske džamije grada i remek delo svetske arhitekture).

Slobodno vreme za uživanje u boemskoj četvrti Istanbula. Noćenje.

4.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Doručak. Rana poseta Vaseljenskoj patrijaršiji i vrlo jedinstvena prilika - prisustvovanje jutarnjoj Svetoj Liturgiji (sedište patrijaršije je Crkva Svetog Đorđa; građena krajem 19.veka; u njoj se čuvaju velike duhovne vrednosti – grobovi svetitelja, stub na kojem je mučen Isus i dr.).  Odlazak u muzejski kompleks Hora (nekada ugledan carigradski manastir čiju je crkvu obnovio i dogradio Teodor Metohit oko 1318. god; bogato ukrašena freskama i mozaicima predstavlja najopsežniji program vizantijske umetnosti sačuvan do danas; danas je deo Karije muzeja; posle Svete Sofije najvredniji i najlepši spomenik vizantijskog carstva).  Panoramsko razgledanje i  vožnja kroz grad. Fakultativno: Krstarenje Bosforom (možda najlepše krstarenje koje se može doživeti, uz panoramsku plovidbu zalivom Zlatni rog, ispod Galata kule i mosta. Čudesne panorame na Istanbul i oba kontinenta).Odlazak u Dolmabahče palatu,obilazak dvora nekadašnjih sultana i jedna od najlepših palata sveta (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta). Odlazak do trga Taksim, slobodno vreme za šoping u modernom delu grada, ili povratak u hotel. Noćenje.

5.dan  ISTANBUL (CARIGRAD)

Doručak. Slobodno vreme. Napuštanje hotela. Odlazak na azijsku stranu i vožnja preko legendarnog Bosforskog mosta. Poseta vidikovcu Čamlidže (jedno od najviših brda u blizini Istanbula; u vizantijsko vreme bilo je omiljeno izletište dvora, a u 19. veku postaje omiljeno mesto za odmor) odakle se pruža jedan od najlepših pogleda na Istanbul i Bosfor.

Polazak za Beograd.

6.dan  BEOGRAD

Nakon ugodnog putovanja kroz Tursku i Bugarsku, povratak u Beograd u ranim jutarnjim satima.

Gde se nalazimo?
Prijatelji agencije

Prijatelje putem maila obaveštavamo o svim akcijama, popustima i poklonima naše Agencije. Pratite naše svakodnevne objave na Facebook stranici. Budite naš prijatelj!

Želim da budem prijatelj agencije
Autobuski prevoz

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju turističke agencije Alexandria Travel.

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za detaljne informacije molimo pozovite agenciju.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-19h, subotom 09-15h

www.draganel.com