Turistička agencija

Turistička agencija Alexandria Travel

Putujte pod srećnom zvezdom

Poklonička putovanja / Fruškogorski manastiri 

Manastiri Fruške gore su jedinstvena grupa sakralnih objekata nastala u periodu od XV do XVIII veka. Od 35 izgrađenih manastira do danas je sačuvano 15. Kao kulturne i istorijske vrednosti nalaze se pod zastitom UNESCO-a. Ti manastiri su kroz istoriju predstavljali simbol nacionalnog otpora Srba Turskoj imperiji i zaštitnike velikog nacionalnog blaga, oličenog u sakralnoj umetnosti i arhitekturi, očuvanju duha i kolektivnog pamćenja naroda. Danas su aktivni sledeći manastiri: Krušedol, Petkovica, Rakovac, Velika Remeta, Divša, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Jazak, Mala Remeta, Grgeteg, Beočin, Privina Glava, Šišatovac, Kuvežedin, i Vrdnik-Ravanica. Po istorijskim izvorima ovi manastiri su nastali u prvoj polovini šesnaestog veka, ali legende govore da su nastali u periodu između dvanaestog i petnaestog veka. Svi manastiri su locirani na području od 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine. Tokom pet vekova oni su bili kičma duhovnog i političkog života Srba. Nastali u periodu velikih seoba, manastiri su postali centri koji su negovali kult poslednje srpske despotske porodice Brankovića, po uzoru na staru Nemanjićku dinastiju kao istorijski uzor. To objašnjava razvoj duhovnih vrednosti u ovim manastirima kao kult pojedinačnih svetaca, čiji se ostaci čuvaju u njima. Manastiri Šišatovac, Novo Hopovo, Vrdnik-Ravanica, Beočin, Privina glava i Jazak još nose posledice bombardovanja NATO avijacije 1999.Cena: 1000 din

Aranžman obuhvata

 • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
 • Razgledanja i obilaske po programu.
 • Usluge pratioca grupe.
 • Agencijske usluge.

Način plaćanja

 • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračun    
Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

  

DATUM U PRIPREMI

Plan i program obilazaka manastira:

 • Krušedol-Manastir Krušedol je jedan od najznačajnijih fruškogorskih manastira koji je osnovao despot Đorđe Branković u periodu između 1509. i 1512. godine. Manastir je podignut kao mauzolej porodice Branković i u njemu su sahranjeni svi članovi porodice. Manastir Krušedol nalazi se oko 5 kilometara zapadno od starog puta Novi Sad-Beograd. Tokom istorije manastir Krušedol je pretrpeo mnoga razaranja, 1716. godine je spaljen i razrušen, a mošti Brankovića su oskrnavljene (u crkvi manastira se danas nalaze samo mošti majke Angeline i njenog sina Jovana). Manastir je obnovljen sredinom XVII veka. Crkva manastira Krušedol je posvećena Blagovestima Presvete Bogorodice.
 • Velika RemetaNa krajnjem istočnom delu Fruške gore, svega nekoliko stotina metara od izvorišta potoka Šelovrenca, nalazi se manastir Velika Remeta. Prema predanju, osnovao ga je kralj Dragutin krajem XIII veka, a u zvaničnim istorijskim spisima se prvi put pominje u XVI veku. Manastir je muški i posvećen je Svetom Dimitriju. Sa sve četiri strane okružen je konacima, a u središtu se izdiže najviši zvonik u Sremu visine 38,6 metara.
 • Sremski Karlovci
 • Grgeteg-Manastir Grgeteg je 1471. godine prema predanju podigao despot Vuk Branković, poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, za svog slepog oca Grgura, po kome je manastir i dobio ime. Manastir Grgeteg se nalazi u blizini sela Neradin, petnaestak kilometara od Iriga. Manastirska crkva je posvećena Svetom Nikoli u njoj se čuva ikona Majke Božije Trojeručice, poklon manastira Hilandar.
 • Novo Hopovo-Manstir Novo Hopovo je jedan od najlepših manastira na Fruškoj gori. Prvi put se pominje 1541. godine. U drugoj polovini XVII veka Turci su ga više puta rušili, a obnobljen je nakon njihovog proterivanja iz ovih krajeva. Manastir Novo Hopovo se nalazi u neposrednoj blizini puta Novi Sad-Irig. Tokom XVII veka manastir Novo Hopovo je prosvetni i kulturni centar Srba, a jedno vreme u njemu je bilo i središte episkopije. U manastiru je još u XVI veku radila monaška prepisvačka škola. U ovom manastiru se zamonašio i neko vreme boravio Dositej Obradović, jedna od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i obrazovanja druge polovine XVIII i početka XIX veka.
 • Vrdnik-Manastir Vrdnik – Nova Ravanica se nalazi pored Vrdnika. Smatra se da je podignut krajem XV ili početkom XVI veka. Tokom austrijsko-turskih sukoba manastir je opustošen i na njenove razvaline su tokom Velike seobe došli monasi iz manastira Ravanica iz Južne Srbije. Monasi su obnovili manastir i u njega preneli riznicu Ravanice, kao i mošti kneza Lazara koje su više puta seljene. Danas se mošti kneza Lazara nalaze u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.
 • Jazak-Zapadano od Vrdnika je selo Jazak i aktivni ženski manastir Jazak. Manastirska crkva je posvećena silasku sv. Duha i smatra se da je arhitektonski to najlepša crkva na Fruskoj gori. Posebnu umetničku vrednost čine tri trona, tron cara Uroša, Bogorodičin tron i Arhijerejski tron.
Gde se nalazimo?
Prijatelji agencije

Prijatelje putem maila obaveštavamo o svim akcijama, popustima i poklonima naše Agencije. Pratite naše svakodnevne objave na Facebook stranici. Budite naš prijatelj!

Želim da budem prijatelj agencije
Autobuski prevoz

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju turističke agencije Alexandria Travel.

Svi podaci na sajtu su informativnog karaktera. Za detaljne informacije molimo pozovite agenciju.

(011) 630-11-20, (011) 630-11-21
(060) 630-11-20, (060) 630-11-21
agencija@alexandria.rs
Simina 21, Beograd
Radno vreme 09-19h, subotom 09-15h

www.draganel.com